Traditionell Kinesisk Medicin Akupunktur

            

Traditionell Kinesisk Medicin ( TKM) är en flera tusen år gammal läkekonst som utövats i Kina i många generationer och som även idag praktiseras på kinesiska sjukhus där man också bedriver västerländsk sjukvård.

I Traditionell Kinesisk medicin ser man till hela människan. Kropp, själ och psyke hör ihop och påverkar varandra. Människan blir också påverkad av sin omgivning. Inom Traditionell Kinesisk medicin kallas människans livskraft för qi. Qi finns överallt omkring oss och i kroppen flödar qi i meridianerna som kan liknas vid floder eller vattendrag. Meridianerna är länkade till olika organ i kroppen och påverkar olika vävnader, kroppsvätskor, sinnen och känslor. När Qi flödar fritt och finns i tillräcklig mängd mår vi bra men om något stör det harmoniska flödet kan smärta eller sjukdom uppstå. Det som kan störa flödet av Qi och ge upphov till obalanser i kroppen är tex. överdriven oro, grubbel, frustration och sorg, eller för lite sömn, för mycket eller för lite träning, dåliga matvanor, fysiska trauman eller ärftliga faktorer.

Från början var Traditionell Kinesisk Medicin ett sätt att bevara hälsa och stödja kroppens naturliga balans. Doktorns största uppgift var att förebygga sjukdom.

De behandlingsformer som används är akupunktur, moxa, massage, koppning, qigong samt örtmedicin. Man kan också komplettera med kostråd eller råd om livsstilsförändringar.

Några behandlingsområden är: allergi, astma, högt blodtryck,hormonell obalans, immunstörningar, matsmältningsbesvär, mensvärk, nedstämdhet, smärttillstånd, stress och övervikt. Världshälsoorganisationen(WHO) anger över 100 behandlingsområden med Traditionell Kinesisk Medicin.

Du som vill veta mer om Traditionell Kinesisk Medicin Akupunktur kan gå in här  , där hittar du fler länkar bl.a. WHO,s sida om akupunktur.

Som akupunktör ansluten till Svenska Akupunkturförbundet  har jag en 3-årig utbildning i Traditionell Kinesisk Medicin, jag är också utbildad sjuksköterska. Jag använder EU-godkända engångsnålar, har tystnadsplikt och ansvarsförsäkring. Läs gärna mer på: www.akupunkturförbundet.se

Behandlingar

Akupunktur

Vid första behandlingen samtalar vi om dina besvär och dina levnadsvanor. En kinesiska pulstagning och observation av tungan utförs också som hälsobedömning. Man behandlar med tunna nålar och du får ligga och vila på en brits. Många känner ett tydligt lugn efter behandlingen. En behandling tar ca 60 min, första behandlingen tar lite längre tid 60-90 min. Om problemen varit under längre tid tar det fler behandlingar innan man ser förbättringar.

Behandlingen kostar 650 kr

 

Kurser i qigong

Qigong har sitt ursprung i kina och är en träningsform som är lätt att lära sig och passar alla oavsett ålder. Inga förkunskaper krävs.

Övningarna innefattar långsamma rörelser kombinerat med medveten andning och mental närvaro. Qigongträning ger ökad smidighet, bättre kroppsmedvetenhet, sänker stressnivån och ökar koncentrationsförmågan.

Den form jag lär ut är Qixuan Ba Duan Jin ( Eight-section Brocade) som jag lärde  mig på Qixancentret under en av mina resor till Kina. Ba Duan Jin är en vanlig Qigong i Kina, den är från 1300-talet och har ändrats en del genom åren och den görs på lite olika sätt idag.